Kan iedereen leren zingen?

Veel mensen denken dat je geboren wordt met het talent om te zingen. Is dat ook zo of kun je het ook leren?
 Nou laat ik meteen antwoord geven op die brandende vraag en je geruststellen. Ja bijna iedereen kan leren zingen. Je leest het goed, bijna iedereen. Er is een hele kleine minderheid op de wereld die toondoof is. Dat wil zeggen dat je niet het onderscheid kunt maken tussen bijvoorbeeld een C en een G. Deze groep is vertegenwoordigd door 4% van de mensen. Omdat zij geen onderscheid kunnen maken in tonen zullen zij heel moeilijk kunnen leren zingen. Maar de kans dat jij bij die 4% hoort is heel klein.
 
Ja nu hoor ik je denken, dan kan ik dus de nieuwe Whitney Houston worden of Gladys Knight? Nou ik kan je vertellen zo gemakkelijk gaat dat niet.
Iedereen heeft een stem en spieren die te trainen zijn, dus je kunt leren zingen. Maar je wordt wel met een eigen stemkleur geboren. Die moet bij je publiek in de smaak vallen. En natuurlijk word je ook met een bepaald muzikaal talent geboren. Dat wil dus zeggen dat je een stapje voor hebt op iemand anders die dat niet heeft. Maar het is naar mijn inziens veel belangrijker om dat talent te ontwikkelen want met alleen talent kom je er niet. Ja maar Whitney Houston had toch wel echt een gave, zeggen veel mensen. Zeker waar! Ze werd niet voor niets The Voice genoemd. Maar vraag jezelf eens af. Zou Whitney ook zo briljant zijn geweest als ze niet elke dag met haar moeder Sissy oefeningen en liedjes achter de piano zong? Waarschijnlijk niet. De moeder van Whitney was streng voor haar. Ze vertelde haar dochter keer op keer dat als ze zangeres wilde worden, ze elke dag keihard moest oefenen. En dat heeft zijn vruchten zeker afgeworpen.
 
 Dus iedereen kan leren zingen! De ene heeft er meer talent voor dan de andere. Maar het ontwikkelen en trainen van je stem en de spieren die bij stemgeving betrokken zijn, spelen absoluut een grotere rol. Ken je de 10.000 uren regel? Volgens die regel kan iemand pas echt goed in iets worden als hij er 10.000 uren in heeft zitten. Dus laat je stem horen en durf te zingen! Want zoals Jo Estill al zei: 'Everyone has a beautiful voice'. Je kunt ook mensen laten genieten van jouw zang zonder de nieuwe Whitney Houston te worden. Dat scheelt ook weer een hoop drugs en ellende. Het belangrijkste bij zingen is dat je het met plezier doet, of je nu een groot artiest wordt of lekker onder de douche blijft zingen. Want zeg nou zelf iets mooiers dan zingen is er toch niet?