De befaamde Lax Vox een vloek of een zegen?

Velen noemen het een wondermiddel het lax vox systeem. Maar is het ook een wondermiddel of is het juist uitstel van executie? 
Je ziet ze tegenwoordig overal: bij grote artiesten, koren, talentenjachten, zelfs bij de logopedist, de flesjes water met een bubbel buisje wat Lax vox heet. Maar wat doet het nu eigenlijk en gebruikt het grootste deel van de mensen het wel op de juiste manier?

Lax Vox wat vrije stem betekent is ontwikkeld voor professionele en intensieve stemgebruikers om de stem helderder te laten klinken en de spieren om de stem en de stembanden te ontspannen. 
Het is een veel gebruikt instrument bij stemproblemen en het voorkomen daarvan.
Hoe werkt het en wat heb je nodig?

Je hebt nodig een flesje water tot de helft gevuld met water, een rubberen slangetje met een lengte van ongeveer 30 tot 32 cm en een doorsnede van ongeveer 9 tot 11 mm. Doe aan het uiteinde van het slangetje een klein bandje dat aangeeft hoe ver het slangetje in het water moet hangen. Voor mannen is dit 4 cm en voor vrouwen 3 cm. 
Als het slangetje in het water hangt op de juiste lengte plaats je het andere uiteinde aan de mond ongeveer 1 cm tussen de lippen. Zorg dat de wangen goed ontspannen zijn en mee trillen. Span ook je lippen niet te veel aan. Nu kun je wat verschillende oefeningen doen. Doe dat ongeveer 3 tot 6 min. De oefeningen kun je doen als warming up en cooling down. Ga je hoge tonen bubbelen hang de slang dan minder diep in het water. Voor mannen wordt de afstand dan van 4 naar 3 tot 2 cm en voor vrouwen van 3 naar 2 tot 1 cm. Ga je juist lage tonen bubbelen dan hang je de slang verder in het water. Voor vrouwen van 3 naar 4 cm en voor mannen van 4 naar 5 cm. Je zal na de oefening merken dat de keel ruimer aanvoelt en de stem helderder klinkt. 

Zeker een mooi verhaal maar het heeft ook een keerzijde. Wat je tegenwoordig veel ziet is dat zangers en zangeressen een slechte zangtechniek hanteren en de lax vox gebruiken om nog een tijdje door te overbelasten. Het geeft namelijk kort verlichting. Dat kun je toch wel zien als uitstel van executie. De stemproblemen zullen na verloop van tijd toch de overhand nemen.

Dus die lax vox een vloek of een zegen? 
Het is een zeer mooi instrument om te gebruiken om je stem in topvorm te houden, voor een warming up of coolingdown. Het heeft veel voordelen voor de spieren en de stem. Gebruik het echter niet om een slechte zangtechniek te compenseren dat gaat op den duur toch problemen geven. Kom voor een goede zangtechniek op zangles bij SteinMusic Vocalacademy.
Maar kun je de laxvox naar hartenlust gebruiken? Het antwoord is ja! 

Dus Bubbelen maar!