Waarom kende Glennis Grace een valse start?

We hebben allemaal gezien hoe Glennis Grace een valse start kende bij het door Nederland georganiseerde Eurovisie Songfestival.
Wat ging er mis en hoe kwam dat?
Het Eurovisie songfestival was echt wel de grootste happening van het jaar en wat was het allemaal goed geregeld. Een strak lichtplan goed Engels sprekende presentatoren en top geluid. 
Maar voor de zangers en zangeressen was het flink aanpoten. Hoe kan dat? 

Nou heel simpel ze treden al anderhalf jaar niet op! Ja maar zingen kun je toch, of niet? Dat hoor ik je denken. Nou zo makkelijk is het niet. Zingen is topsport en je moet getraind zijn om op niveau te presteren. Je ziet ook heel duidelijk verschil bij zangers die nog veel voor de livestream hebben gezongen, zoals Davina Michelle en zangers die dat minder deden. Glennis Grace is hier een voorbeeld van. Zij is een van de krachtigste zangeressen van Nederland. Hoe kan die nou een valse start maken? Maar ook Glennis is een mens en heeft te maken met adem en keelspieren. Als zanger heb je met drie hoofdelementen te maken: zangtechniek (denk aan klankplaatsing), interpretatie en belastbaarheid en uithoudingsvermogen. Dat laatste is hier een probleem. En vooral in tijden van covid 19 is het lastig om je stem in top conditie te houden/krijgen. Vergelijk het maar met een topsporter. Als die vier weken niets doet aan zijn sport en hij gaat daarna op hoog niveau zijn sport uitoefenen dan krijgt hij onherroepelijk last van zijn spieren. Zo raar is dat toch niet?

Glennis is een vakvrouw. Ze is op de hoogte van wat ik hiervoor beschreven heb. Toen Humberto Tan voorzichtig in zijn talkshow aan haar vroeg of ze het moeilijk had in het begin, vertelde ze inderdaad dat ze anderhalf jaar al niet optreedt en dat dat haar de das om heeft gedaan. Wat kun je hier nu als zanger/es aan doen? Nou trainen! Zorg dat je je repertoire goed en regelmatig doorneemt, zodat je stem goed belastbaar blijft. Zorg natuurlijk ook voor ontspanning en overbelast niet. Net als in de sportschool begin met lichte gewichten voordat je opbouwt naar zwaardere gewichten.
Technisch heeft Glennis gelukkig de boel helemaal op orde. De laatste hoge noten van Titanium Lord she Nailed it. 

Dus zangers en zangeressen ga niet bij de pakken neer zitten en repeteer je repertoire!
Zorg dat je stem in topvorm is en weer helemaal klaar voor het podium. Een goede vocalcoach of zangdocent doet wonderen.
Ik zal je een geheimpje verklappen. De meeste grote zangers hebben er een.

Dus waar wacht je nog op schrijf je in bij SteinMusic VocalAcademy